EFT Tapping, Emotionella frihetstekniker – en introduktion
Pass online, per telefon eller fysisk träff.
”EFT är en knackningsmetod som med (eller utan) ord och på ett känslomässigt tryggt sätt når och löser upp orsakerna till fysiskt och psykiskt obehag.” -Min beskrivning
EFT – Emotionella frihetstekniker – handlar om att må bättre, både känslomässiga och fysiskt. Om det så beror på en pressad situation på jobbet, i hemmet eller inom dig själv, så finns det hjälp i EFT. Du kanske har smärta efter en skada, eller ångest. Du behöver inte ens veta orsaken till dina känslor – det räcker med en vilja att förändra dem till det bättre. Du behöver heller inte berätta några detaljer, för det finns metoder att bearbeta det jobbiga helt tyst, utan ord.
Hör av dig och bli en ny version! Hitta passet för dig!

info@fornimma.se / 070-697 46 10

Den variant av EFT som jag är utbildad i kallas klinisk EFT eftersom metoderna är evidensbaserade, alltså testade, utvecklade och forskade på i samarbete med klienter.
Klinisk EFT Tapping mer i detalj
EFT har sitt ursprung i KBT (kognitiv beteendeterapi). Metoden kan beskrivas som emotionell akupressur eller som känslomassage. EFT står för Emotionella frihetstekniker eller ’tapping’ som det också kallas, från engelskans ’tap’, knacka, eftersom man knackar med fingertopparna på olika ställen på överkroppen. Samtidigt tänker man på eller säger ord och meningar som har att göra med det man vill bearbeta. Det kan handla om jobbiga känslor kopplade till antingen en särskild händelse (du föll och bröt armen), det kan vara en längre upplevelse (som att växa upp med en dysfunktionell förälder), en fobi, ångest, PTSD, eller så kanske det är en obehaglig känsla som du inte vet var den kommer ifrån. Med klinisk EFT kan du jobba med alla känslor och alla olika sinnesupplevelser, även smärta. Nyckeln till EFT:s effektivitet är kombinationen av exponering för det man vill bearbeta (tanken på det) och knackningarna, som lugnar nervsystemet. Här utnyttjar vi det faktum att hjärnan inte kan skilja på tanke och verklighet. Alltså, hjärnans tolkning av tanken på en händelse är att den inträffar just nu.
Klinisk EFT skiljer sig från annan EFT eller tapping. Klinisk EFT innebär att metoden som används är forskad på och prövad på klienter. Den har dessutom visat mycket effektiva resultat. Det finns mer än 300 studier och vill man ha en uppdatering på forskningen kan man söka på Peta Stapleton på Youtube. Hon presenterar det senaste inom den kliniska EFT-forskningen en gång per år.
Till en EFT-terapeut kan du komma om du vill ha hjälp med:
- oro och ångest
- nedstämdhet och depression
- fobier och rädslor
- smärta (tillfällig eller långvarig)
- stress och PTSD
- oklara spår av traumatiska upplevelser
- begränsande tankar (’jag duger inte’)
- överväldigande tankar (’jag klarar inte mer’)
- läs- och skrivsvårigheter
- beroendeproblematik eller riskbeteenden
- relationsproblem (till dig själv eller andra)
- idrottsprestationer (’jag vill bli bättre på tennis’)
- nya målsättningar och friskbeteenden (’jag vill byta jobb’ eller ’jag vill äta nyttigare’)
…eller så mår du bara inte bra, utan att veta varför.

Hur går ett pass till?
Metoden kan vid första anblick verka märklig, när man ser folk som knackar på huvudet, i ansiktet och på bröstkorgen, men när du väl provat en omgång förstår du hur starkt detta påverkar oss och hur lugn man blir. Punkterna man knackar på är sådana som även används vid akupunktur och akupressur.
Det första vi gör i ett pass är att jag går igenom punkterna som vi ska knacka på. Sedan får du som klient berätta om ditt ”ärende”. När jag har fått tillräckligt med information pausar vi din berättelse. Du får eventuellt ge en obehagsnivå 0-10 (se nedan) och sen kör vi en runda med knackningar.

Under passet använder vi som sagt en 0-10-skala för att du som klient ska kunna förmedla hur intensiv obehagskänslan är (0 = inget obehag, 10 = olidligt). Har man svårt att skatta sitt obehag med siffror kan man säga låg/medel/hög eller visa med ett avstånd mellan händerna hur ”långt” obehaget är. Målet är att nå 0 så småningom, och att du känner att du inte triggas/stressas/blir nedstämd etc. av att tänka på det som förut gjort dig upprörd.
Passet fortsätter med rundor på de olika saker som upprör eller triggar dig tills de inte längre stör dig. Jobbar vi med målsättningar så är målet att du ska känna dig trygg i att du kan nå dina nya mål.
Vem passar metoden för?
Klinisk EFT, eller tapping över huvud taget, passar vem som helst: alla åldrar och oavsett om du är van vid att prata om dina problem eller inte. Det finns nämligen metoder för att bearbeta saker tyst. Är du förälder som vill att ditt barn ska få lära sig tekniken så börjar vi med att köra ett pass med dig själv, föräldern, så att du kan grunderna i teknikerna. Sedan kan vi prata om hur vi lägger upp det med ditt barn.
Personer med talsvårigheter som afasi och demens kan också använda metoden, eftersom man inte måste prata under ett pass. Likaså kan man utföra knackningarna på en annan person och få samma lugnande effekt på den personen som om den gjort det själv. Detta är ofta tryggt för föräldrar att veta: man kan hjälpa sina barn.

Knacka ensam eller med terapeut?
Det funkar att knacka både ensam och med terapeut, men det finns givetvis skillnader. Söker du på Youtube kan du hitta massor med videor med tapping och det går bra att knacka med ensam i dessa. Du kan få bra effekt – man känner sig t.ex. lugnare och kan få distans till sina problem – men en video på nätet handlar ofta om allmänna problem som stress och oro, eftersom man vill att videon ska passa många personer. Vill man gå på djupet och bearbeta personliga problem/frågor är detta lättare med en utbildad terapeut, får då är fokus på dig och dina personliga frågor.
Ytterligare en utmaning med att knacka på egen hand är att verkligen koncentrera sig på det man vill lösa – händelsen, känslan, relationen etc. – och speciellt om känslorna som är kopplade till detta är av väldigt olika karaktär. Om vi tar exemplet ”relation som tar slut” så kan känslorna vara sorg, ilska, besvikelse och hopplöshet. Då kan det var svårt att fokusera om man bearbetar detta ensam, men har du hjälp av en EFT-terapeut kan det gå lättare. EFT-terapeuten har dessutom kunskap om flera olika tekniker för att komma åt djupt rotade, negativa tankemönster.
Sist men inte minst: en utbildad terapeut kan erbjuda dig skonsamma tekniker för att processa tunga, traumatiska upplevelser. Det gör att du inte behöver känna dig överväldigad och totalt slut efter ett pass, utan snarare lättad och klarare till sinnet.

Välkommen, hela du!

Min utbildare, EFT Universe, hittar du här.